Sociaal wijkteams

Kunt u door ziekte niet zelf uw boodschappen doen? Krijgt u steeds meer moeite met dagelijkse dingen zoals het huishouden doen, traplopen of fietsen? Heeft u problemen met uw financiën, in uw relatie, bent u eenzaam of zit u niet lekker in uw vel?

Het Sociaal wijkteam is er voor alle vragen of problemen waar u zelf niet uit komt. Ook als u goede ideeën heeft voor uw wijk of een steentje wilt bijdragen door anderen te helpen bent u van harte welkom! 
Leiden heeft acht Sociaal wijkteams. Er zit dus altijd één bij u in de buurt.

Kijk ook in onze folder voor meer informatie en alle adressen.

Veelgestelde vragen over Sociaal wijkteams

Toon alles / Verberg alles

Met wat voor vragen kan ik bij het sociaal wijkteam terecht?

Met al uw vragen over welzijn en zorg. Bijvoorbeeld vragen over aanpassingen aan uw woning, vervoersvoorzieningen, huishoudelijke hulp, financiën, zorg en gezondheid. Maar ook met vragen over uw persoonsgebonden budget en begeleiding in de vorm van dagbesteding of beschermd wonen, kunt u bij ons terecht. Het sociaal wijkteam denkt en werkt met u mee. Samen zoeken we een antwoord. En als wij uw vraag niet kunnen beantwoorden, kijken we met u waar uw vraag wel thuishoort. Bent u misschien mantelzorger en heeft u advies nodig? Heeft u goede ideeën voor uw wijk? Wilt u een steentje bijdragen om anderen te helpen? Ook dan bent u van harte welkom bij het sociaal wijkteam!

Wat gebeurt er met mijn hulpvraag?

In dit stroomschema ziet u wat er met uw hulpvraag gebeurt.

Voor wie is het sociaal wijkteam?

Voor iedereen in de wijk die er alleen niet meer uitkomt en ondersteuning nodig heeft. Wij zijn er voor u, maar ook voor uw familieleden, buren of vrienden. Bent u mantelzorger, vrijwilliger of zet u zich in voor de mensen om u heen? U kunt altijd bij ons terecht voor tips en ondersteuning. Samen kunnen we goede ideeën vormgeven. Wij zijn onderdeel van de wijk en kijken samen met de bewoners wat er nodig is voor een prettige leefomgeving.

Hoe ziet de ondersteuning van het sociaal wijkteam eruit?

Wij bekijken samen met u wat u zelf kunt doen, waar mensen uit uw omgeving bij kunnen helpen en waarbij u eventueel professionele hulp nodig heeft. U houdt zelf zoveel mogelijk de touwtjes in handen. Wij ondersteunen u waar dat nodig is. Als u naast de hulp van het sociaal wijkteam nog andere zorg nodig heeft, brengen wij u in contact met de juiste organisaties. 

Wie werken er in het sociaal wijkteam?

In het sociaal wijkteam werken professionele medewerkers. Ze hebben veel ervaring met maatschappelijk werk, ouderenwerk en welzijnswerk en weten alles van de Wmo. Ook is een wijkverpleegkundige lid van het sociaal wijkteam. U kunt dus op één plek in uw wijk terecht met al uw vragen over welzijn en zorg. En dat is fijn. Want u heeft nu met minder hulpverlenende organisaties te maken. U hoeft dus niet steeds weer hetzelfde verhaal te vertellen. Bovendien werken veel van onze medewerkers al langer in uw wijk. Ze kennen de wijk en de inwoners dus goed.

Met wie werkt het sociaal wijkteam samen?

Wij werken samen met scholen, huisartsen, zorgorganisaties, bewonersgroepen, vrijwilligers, sociaal makelaars, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de Jeugd en Gezinsteams (JGT) en alle andere organisaties die iets voor de wijkbewoners doen. Wij kunnen u dus goed helpen met uw hulpvragen. 

Hoe lang duurt de ondersteuning van het sociaal wijkteam?

Dat hangt af van uw vraag. Soms is één gesprek met ons voldoende om u weer op weg te helpen. Soms is er meer tijd nodig om samen met u tot een oplossing te komen.

Krijg ik ook hulp van het sociaal wijkteam als ik een langere periode ondersteuning nodig heb?

Ja. Als u specialistische of langdurige ondersteuning en/of zorg nodig heeft, brengen wij u in contact met de juiste organisaties. Ook stellen wij samen met u een plan op. Zo zorgen wij ervoor dat de ondersteuning die u krijgt zo goed mogelijk op elkaar aansluit. En kunnen wij erop letten dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken. Ook voor u is dit prettiger, want u hoeft niet steeds opnieuw uw verhaal te vertellen.

Moet ik betalen voor de ondersteuning van het sociaal wijkteam?

Nee. U betaalt nooit voor de ondersteuning van het wijkteam. Soms is het nodig dat wij u in contact brengen met andere professionele hulpverleners. Het kan gebeuren dat u wel moet betalen voor de ondersteuning en/of zorg die u van deze hulpverleners krijgt.

Wat kan ik zelf doen in mijn wijk of voor andere bewoners?

U kunt altijd iets betekenen voor uw wijk. En dat hoeft niet heel veel tijd te kosten. Af en toe boodschappen doen voor uw buurman of buurvrouw kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken. Zo kunt u eraan bijdragen dat deze bewoner zelfstandig kan blijven wonen. Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van mensen die een steentje willen bijdragen. Iedere hulp is dus welkom! Ook buurtinitiatieven en andere gezamenlijke activiteiten kunnen een grote steun zijn. Wij horen het graag.

Hoe zit het met de samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin?

Wij werken nauw samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Bij het CJG kunt u terecht met al uw vragen over opvoeden en opgroeien. Twijfelt u waar uw vraag thuishoort, bij het sociaal wijkteam of bij het CJG? Neem dan gewoon contact op met een van de teams. Omdat wij nauw samenwerken komt uw vraag vanzelf op de goede plek terecht.

Hoe bereik ik een sociaal wijkteam bij mij in de buurt?

U vindt alle informatie over de bereikbaarheid van de sociaal wijkteams op de contactpagina.

Voor meer veelgestelde vragen klik hier!

Logo contact

Ik wil graag contact.
Ik wil graag een melding doen.

Ik wil een voorziening aanvragen met / zonder DigiD.
Ik wil een voorziening verlengen met / zonder DigiD.

Afbeelding werk en inkomen

Ik heb een vraag over
werk en inkomen

Afbeelding jeugdhulp

Ik heb een vraag over
jeugdhulp