Grofvuil

Grofvuil is grof huishoudelijk afval dat door omvang en/of gewicht niet in een vuilniszak of minicontainer past. Denk hierbij aan:

  • banken;
  • stoelen;
  • kasten;
  • bedden;
  • matrassen;
  • tuinmeubelen;
  • strijkplanken;
  • vloerbedekking, etcetera.

U kunt grofvuil zelf naar de Milieustraat brengen.

Herbruikbare materialen kunnen een tweede leven krijgen via kringloopbedrijven, zoals Het Warenhuis. Zij halen deze herbruikbare materialen vaak gratis op. Zij halen ook bruin- en witgoed (elektrische apparaten) op. Ook als deze apparaten niet meer werken.

Afspraak maken voor grofvuil

Maak een afspraak (met uw DigiD) om grofvuil op te laten halen. U kunt eventueel ook een afspraak maken door te bellen naar 14071. Het laten ophalen van grofvuil is vanaf 1 januari 2017 gratis. Het aanbieden van grof huishoudelijk restafval is toegestaan tussen 06.30 en 07.15 uur op de afgesproken dag.

Wat is GEEN grofvuil?

Koelkasten en andere elektrische apparaten worden niet meegenomen door de grofvuilwagen. U kunt hiervoor een aparte afspraak maken met Kringloopbedrijf Het Warenhuis.

Bouw- en sloopafval. Dit is alles wat aard- en nagelvast in of aan de woning heeft gezeten. Bouw- en sloopafval komt vrij bij renovatie-, sloop- en/of bouwactiviteiten in of rond de woning. Bijvoorbeeld kozijnen, deuren, hout en vloerdelen, puin, radiatoren, tegels, pallets, dakbedekking, plafonds, wanden, vlakglas, schuttingen, bielzen, keukenkastjes, keukens inclusief aanrechtbladen, parket, laminaat, schoon puin en wasbakken.

U kunt dit zelf naar de Milieustraat brengen. De voorwaarden rond Bouw- en sloopafval vindt u hier.

Veelgestelde vragen

Toon alles / Verberg alles

Hoeveel grofvuil mag ik per afspraak aanbieden?

Maximaal twee kubieke meter (m3).

Waar moet ik aan denken bij twee kubieke meter?

Een kubieke meter is een ruimte van één meter lang, één meter breed en één meter hoog. Twee kubieke meter is hier dus het dubbele van. Dit staat ongeveer gelijk aan zesendertig verhuisdozen (van 48x32x33 cm), een 2,5-zits bank óf zes éénpersoonsmatrassen.

Wat moet ik doen als ik meer dan twee kubieke meter grofvuil heb?

Bij een reguliere grofvuil afspraak mag u maximaal twee kubieke meter grofvuil aanbieden. Heeft u meer, dan kunt u dit gratis wegbrengen naar de Milieustraat tot maximaal 2000 kilo per jaar. Alternatief is dat u een container huurt bij een particulier inzamelbedrijf.

Wat gebeurt er als er door anderen wordt bijgeplaatst en ik erop wordt aangesproken?

Het is raadzaam om van te voren een foto te maken van hetgeen u aanbiedt. Dan kunt u dit bewijs overleggen indien er naar gevraagd wordt. Tevens moet u aangeven op het afsprakenformulier wat u aanbiedt. Dan kunnen wij dit controleren.

Mochten er spullen zijn bijgeplaatst, dan zal handhaving (buurt)onderzoek doen om de daders te achterhalen.

Afspraak maken

Toon alles / Verberg alles

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt een afspraak maken via ons digitale loket. U heeft hiervoor DigiD nodig.
U kunt eventueel ook een afspraak maken door te bellen naar 14071.

Ik wil mijn afspraak verzetten. Kan dat?

Indien de afspraak nog moet plaatsvinden, kunt u kosteloos uw afspraak naar een andere datum verzetten via telefoonnummer 14071.

Ik wil mijn afspraak afzeggen. Kan dat?

U kunt uw afspraak op de volgende manieren annuleren:

  • Als u de afspraak digitaal heeft gemaakt, heeft u een afspraakbevestiging per mail ontvangen. In deze mail kunt u kiezen voor 'annuleren afspraak'.

 

Naast het digitaal afzeggen van de afspraak, kunt u ook de afspraak telefonisch annuleren. Dit kan door te bellen met telefoonnummer 14071. 

Op welke dagen wordt er grofvuil opgehaald?

U kunt voor het laten ophalen van uw grofvuil een afspraak maken. Op maandag wordt het grofvuil in de binnenstad opgehaald. Van dinsdag tot en met vrijdag in de overige wijken van Leiden.

Alternatieven

Toon alles / Verberg alles

Zijn er alternatieven om van mijn grofvuil af te komen?

Veel spullen die bij het grofvuil worden aangeboden, zijn nog goed te gebruiken. In onze regio zijn er verschillende kringloopbedrijven die gratis herbruikbare materialen bij u thuis ophalen, zoals bijv. Het Warenhuis.

U kunt ook altijd uw grofvuil naar de milieustraat brengen. Omdat het hier wordt gescheiden, is het nog beter voor het milieu ook. De millieustraat is geopend op maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot 16 uur.

 

 

Ik heb geen auto. Kan iemand anders onder mijn naam grofvuil wegbrengen naar de milieustraat?

Ja, dat kan. U dient dan een door u ondertekende kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven aan de persoon die het wegbrengt. Deze persoon kan het dan namens u wegbrengen.

Melding openbare ruimte

Overvolle prullenbakken, huisvuil niet opgehaald? Meld dit via het online-formulier.

Gemeente aansprakelijk?

Is er schade en houdt u de gemeente hiervoor aansprakelijk? Meldt dit via het schademeldingsformulier.

Containerpas particulieren

Geen containerpas ontvangen? Is hij kwijt/stuk of wilt u een andere container kunnen openen? Doe uw aanvraag of verzoek via: leiden.nl/containerpas. In de handleiding (PDF, 199Kb) leest u meer over de container en de pas.

Nieuws

Laatste nieuws

Afval: Meer scheiden in Leiden

woensdag, 11 oktober 2017

Het afvalbeleid is vastgesteld en voor inspraak...

Bekijk alle nieuwsberichten

Vragen?

Heeft u een vraag, idee, klacht of melding? Neem dan gerust contact met ons op.