De volgende informatie is van toepassing in reguliere situaties.

Regels en vergunningen

 • Ligplaatsvergunning pleziervaartuigen 
  Heeft u een pleziervaartuig en wilt u een vaste ligplaats in Leids water? Dan heeft u een ligplaatsvergunning nodig. Informatie hierover, formulieren om een ligplaatsvergunning aan te vragen of op te zeggen en de betreffende regelgeving kunt u vinden op de website van de gemeente. 
 • Registratiebewijs 
  Op bijna alle openbare wateren in Nederland die voor de scheepvaart open staan, mag u varen met een snelle motorboot, onder voorwaarde dat dit vaartuig is geregistreerd bij de RDW. Meer informatie op de website van de RDW
 • Vaarbewijs
  In Nederland moet u afhankelijk van de afmetingen (meer dan 15 meter) en snelheid (meer dan 20 km/h) van uw boot een vaarbewijs hebben. Welk vaarbewijs u nodig heeft, hangt af van het gebied waar u gaat varen. Meer informatie bij de ANWB
 • Afvalwater in vuilwatertank 
  Vuil water aan boord en niet overboord! Loos uw afvalwater uit het toilet niet rechtstreeks in het oppervlaktewater. U kunt uw toiletwater opvangen in een vuilwatertank en later inleveren bij een inzamelstation. Meer informatie bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Bruggen en havens

 • Bruggen: bedieningstijden
  De meeste bruggen in Leiden zijn onbemand. De Schrijversbrug is bemand: van daar uit worden de Haagsche Schouwbrug, de Stevensbrug en de Sumatrabrug op afstand bediend.
 • Passantenhaven
  De Leidse passantenhaven bevindt zich aan rand van de binnenstad en is alleen vanuit het oosten bereikbaar via de Zijl, het Rijn-Schiekanaal en de Oude Rijn. Wanneer u naar de passantenhaven vaart passeert u achtereenvolgens de Sumatra- en de Schrijversbrug. 

Nuttige informatie 

 • Vaarkaart
  De kaart toont een plattegrond van de Leidse binnenstad en aan de achterzijde de vaarwegen rondom Leiden. Er worden een aantal vaartochten beschreven, die met de kaart in de hand gevolgd kunnen worden.
 • Wijzer op het water
  Een folder met naast waterregels ook tips over o.a. de passantenhavens, waar en hoe er aangemeerd kan worden en hoe hoog – of laag – de laagste brug in de binnenstad is. Ook is er een overzichtelijk waterkaartje van de Leidse singels en grachten in opgenomen, zodat de waterbezoekers optimaal van ons grachtennet en het winkelcentrum kunnen genieten. 
 • Zwemwater
  De provincie Zuid-Holland brengt jaarlijks een zwemwaterfolder uit, waarin alle gecontroleerde locaties zijn opgenomen. Deze folders worden o.a. verspreid bij bibliotheken en zijn tevens aan te vragen bij de provincies.