Wat kan de gemeente voor jou doen?

Start je met studeren en ga je hier wonen? Dan komt er een hoop op je af. Alles regelen voor je studie, je verhuizing organiseren en je kamer inrichten. De gemeente kan je helpen. Op deze pagina vind je belangrijke informatie, tips en trucs die jij als student in Leiden nodig hebt.

We wensen je veel studeerplezier in de stad van ontdekkingen!

De zak gaat in de bak

Woon je in de binnenstad, dan doe je je vuilniszakken in een van de ondergrondse afvalcontainers. Hiervoor heb je een pasje nodig. In je huis is al een pasje aanwezig. Vraag maar een van je medebewoners. Geen pas? Vraag deze dan aan via www.leiden.nl/containerpas. Een nieuwe containerpas kost 10 euro. De meeste studenten houden Leiden netjes. Zet daarom geen zak naast de container. Dit zorgt voor overlast, bovendien loop je het risico op een boete van minimaal 90 euro.

Woon je buiten de singels, dan gebruik je wijk-, mini- of rolcontainers. Wanneer je container wordt geleegd vind je op www.leiden.nl/afval.

verhuisdoos

Kom je in Leiden wonen? Schrijf je (digitaal) in!

Kom je in Leiden wonen? Dan moet je binnen vijf dagen je verhuizing doorgeven bij de gemeente. Dit kun je volledig digitaal en eenvoudig doen met je DigiD.

Tegemoetkoming woonlasten

Heb je in 2017 een onzelfstandige woonruimte gehuurd (je deelt badkamer, toilet en keuken met medebewoners)? En heb je in 2017 de gemeentelijke belastingen (afvalstoffenheffing en rioolheffing) betaald via de huur of servicekosten aan de verhuurder? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders. De Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders is een compensatie van gemeentelijke heffingen voor kamerhuurders en kun je aanvragen als je staat ingeschreven bij de gemeente.

Hulp bij kamers

open raam studentenhuis

Wil je weten of je teveel huur betaalt? Wat kun je doen als je problemen hebt met je huurbaas? Twijfel je over de brandveiligheid of bouwtechnische staat van je woning? De onderstaande instanties kunnen je mogelijk verder helpen.

Veilig wonen

In je studentenkamer bewaar je vaak waardevolle spullen, zoals een laptop, een mobiel of je tablet. Allemaal spullen die gemakkelijk door te verkopen zijn en daarom interessant voor inbrekers. Kijk op de website van de politie voor tips over het voorkomen van inbraak. Mocht je toch het slachtoffer geworden zijn van woninginbraak, diefstal en vermissing, doe dan altijd aangifte bij de politie.

Fietsen

Leiden is een echte fietsstad. Geen wonder met al die studenten! Om ervoor te zorgen dat er voor iedereen voldoende plek is in de stallingen, voert de gemeente Leiden het beleid 'Fiets Fout = Fiets Weg'. Dat betekent dat de gemeente je fiets weghaalt als je fiets niet in het fietsenrek staat of langer dan 2 weken op dezelfde plek staat. Zet je fiets dus altijd op de juiste plek, namelijk ín het rek!

Omgeving Leiden CS: Fiets Fout = Fiets Weg

Rond het Stationsplein, bij Leiden Centraal Station, geldt een restrictiebeleid : Als je je fiets niet in één van de beschikbare fietsenrekken zet, kan deze worden verwijderd. Ook verwijderen we weesfietsen (fietsen die langer dan 4 weken aaneengesloten op dezelfde plek staan). Zet je fiets dus altijd in een fietsenrek en gebruik de fietsenrekken niet als plek om je fiets op te slaan.

Fiets weg?

Is je fiets rond het station weggehaald door de gemeente? Alle weggehaalde fietsen worden gefotografeerd. Je vindt ze een dag later op www.fffw-leiden.nl. Staat je fiets op de foto, dan kun je hem ophalen aan de Willem Barentszstraat 20. Het kost 26 euro om je fiets terug te krijgen, dus voorkom dat hij verwijderd wordt. Weggehaalde fietswrakken worden niet gefotografeerd en vernietigd.

Blijkt je fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte via de website van de politie.

Nieuwe fiets nodig?

Heb je een nieuwe fiets nodig omdat je oude echt een wrak is geworden? Geef dit dan even aan ons door voordat je een nieuwe fiets koopt. Dan halen wij je oude fiets gratis op en zorgen we ervoor dat er geen fietswrakken blijven staan in Leiden. Bel 14071 en maak even een afspraak!

Voor een nieuwe fiets kan je o.a. naar Het Warenhuis. Het Warenhuis heeft een groot assortiment aan tweedehands spullen die nog goed bruikbaar zijn, zoals fietsen. Je vindt er ook alles voor je studentenkamer, bijvoorbeeld een 'nieuw' bankstel of wasmachine. Neem eens een kijkje bij Het Warenhuis: www.kringloopwarenhuis.nl.